Afvallen door te wandelen: zo lang duurt het om een ​​kilo vet kwijt te raken

Gepubliceerd op
door Lily Bekaert

Wandelen wordt vaak aanbevolen als fysieke activiteit die voor iedereen toegankelijk is om gewichtsverlies te bevorderen. Maar hoe lang moet je lopen om daadwerkelijk een pond vet te verliezen? Wij inventariseren de wetenschappelijke gegevens en geven u tips om uw wandelsessies te optimaliseren.

Het basisprincipe: verbrand 7.000 calorieën om 1 kg vet te verliezen

Afvallen is in essentie gebaseerd op een eenvoudig principe: verbruik meer calorieën dan je verbruikt. Om een ​​kilo vet te verliezen wordt algemeen aangenomen dat je ongeveer moet verbranden 7.000 calorieën. Dit lijkt misschien enorm, maar verspreid over meerdere dagen of weken wordt het beter haalbaar. Uiteraard moet dit cijfer voor elk individu worden aangepast, omdat bepaalde factoren het energieverbruik kunnen beïnvloeden, zoals leeftijd, geslacht, genetica en niveau van fysieke activiteit.

Lees ook:  Waarom je 's avonds een teentje knoflook door je toilet moet spoelen?

Loop om calorieën te verbranden

Wandelen is een geweldige manier om voorzichtig calorieën te verbranden. Het gebruikt alle spieren van het lichaam en heeft weinig invloed op de gewrichten. Afhankelijk van je leeftijd, gewicht en stofwisseling wordt geschat dat je tussendoor verbrandt 240 en 350 calorieën per uur wandelen met een gematigde snelheid (ongeveer 5 km/u). Als je sneller of op oneffen terrein loopt, verbrand je natuurlijk nog meer calorieën.

Afvallen door te wandelen: zo lang duurt het om een ​​kilo vet kwijt te raken
Afvallen door te wandelen: zo lang duurt het om een ​​kilo vet kwijt te raken

Geschat aantal uren wandelen om 1 kg af te vallen

Om dus de 7.000 calorieën te verbranden die nodig zijn om één kilo vet te elimineren, kunnen we schatten dat het nodig is om tussen de 20 en 29 uur wandelen. Dit cijfer varieert afhankelijk van het individu en de intensiteit van het lopen. Om de berekeningen te vereenvoudigen hebben we gemiddeld 1750 minuten of ongeveer 29 uur gewandeld:

  • 7.000 calorieën / 240 calorieën per uur = 29 uur voor een persoon met een langzame stofwisseling
  • 7.000 calorieën / 350 calorieën per uur = 20 uur voor iemand met een snelle stofwisseling

Deze schatting moet met een korreltje zout worden genomen, omdat er geen rekening wordt gehouden met individuele variaties of andere factoren die het gewichtsverlies kunnen beïnvloeden, zoals de kwaliteit van het dieet, het stressniveau of de slaapkwaliteit.

Lees ook:  Aardappelkookwater: 3 ingenieuze manieren om het te recyclen

Andere manieren om snel calorieën te verbranden

Wandelen is niet de enige manier om efficiënt calorieën te verbranden. Over het algemeen, hoe intenser een fysieke activiteit, hoe meer het de spieren nodig heeft en een aanzienlijk energieverbruik veroorzaakt. Als voorbeeld en ter vergelijking volgen hier enkele activiteiten waarmee u snel calorieën verbrandt:

  • 15 minuten rolschaatsen
  • 20 minuten joggen
  • 30 minuten fietsen of zwemmen
  • 45 minuten yoga of pilates

Tips voor het optimaliseren van gewichtsverlies tijdens het wandelen

Om de kans op het verliezen van een kilo vet door wandelen te vergroten, kunnen verschillende strategieën worden geïmplementeerd. Hier zijn enkele tips voor het maximaliseren van het energieverbruik tijdens uw sessies:

Houd een regelmatig en aanhoudend tempo aan

Om echt effectief te kunnen lopen, is het van cruciaal belang om een ​​regelmatig en aanhoudend tempo aan te houden. Een gematigd tot snel tempo (tussen 5 en 6 km/u) is ideaal om meer spieren te gebruiken en het energieverbruik te verhogen. Om het gemakkelijker te maken, kunt u overwegen een stappenteller of een speciale mobiele applicatie te gebruiken waarmee u het gewenste tempo kunt meten en behouden.

Lees ook:  De essentiële rol van absorberende pads bij het verpakken van vleestrays

Gesplitste sessies

In plaats van ernaar te streven uren achter elkaar te lopen, kunt u kiezen voor kortere maar herhaalde sessies gedurende de dag of week. Kies bijvoorbeeld voor twee sessies van 30 minuten per dag, met een tussenpoos van minimaal vier uur. Deze aanpak helpt een hoog metabolisme te behouden en bevordert het energieverbruik.

Varieer met het terrein en de hellingen

Als u op ander terrein loopt, worden uw spieren op een andere manier uitgedaagd, waardoor u meer calorieën kunt verbranden. Wissel sessies af op vlak en hellend terrein of kies waar mogelijk voor oneffen paden. U kunt ook nordic walking beoefenen, waarbij het hele lichaam wordt betrokken door het gebruik van specifieke stokken.

Om verder te gaan: pas uw dieet aan en ga voor een gezonde levensstijl

Ook al is wandelen een goede basis om met gewichtsverlies te beginnen, toch zijn er nog enkele andere veranderingen nodig om de verkregen resultaten te behouden. Naast wandelsessies is het essentieel om:

  • Zorg voor een evenwichtig en gevarieerd dieetwaarbij de voorkeur wordt gegeven aan fruit, groenten, magere eiwitten en volwaardige voedingsmiddelen
  • Beperk onnodige calorie-inname zoals suikerhoudende dranken, industriële producten of maaltijden met een te hoog vetgehalte
  • Krijg genoeg slaap (tussen 7 en 9 uur per nacht)
  • Omgaan met stress door ontspanningstechnieken, zoals yoga of meditatie

Naast eenvoudig wandelen, kunt u ook duurzaam afvallen door een gezonde en evenwichtige levensstijl aan te nemen.

Foto van auteur
Despre autor, Lily Bekaert
Ik ben geïnteresseerd in psychologie en besteed mijn tijd aan het zoeken naar nieuwe intellectuele uitdagingen om mijn geest te oefenen en tegelijkertijd te ontspannen.
Hoofdpagina » Levensstijl » Afvallen door te wandelen: zo lang duurt het om een ​​kilo vet kwijt te raken