De 3 beste tips om te voorkomen dat eierschalen barsten tijdens het koken

Gepubliceerd op
door Lily Bekaert

Daar eieren koken is een delicate en soms verwarrende kunst. Wie heeft nog nooit het probleem meegemaakt dat het ei barstte tijdens het koken, waardoor er een ramp in de pan achterbleef? Gelukkig zijn er eenvoudige oplossingen om dit soort ongelukken te voorkomen. Hier zijn de drie beste tips die u moet weten om uw eieren tegen deze culinaire ramp te beschermen.

Tip #1: De essentiële basisprincipes voor het koken van eieren

Allereerst is het essentieel om een ​​paar basisregels te volgen bij het koken van eieren:

  1. Kook de eieren op kamertemperatuur om thermische schokken te voorkomen.
  2. Kook niet te veel eieren tegelijk in een kleine pan, om oververhitting en overmatige druk op de schalen te voorkomen.
  3. Kook de eieren op middelhoog vuur, voor een geleidelijke en gecontroleerde temperatuurstijging.
Lees ook:  Aardappelkookwater: 3 ingenieuze manieren om het te recyclen

Door op deze drie punten te letten, verklein je de kans dat je eieren breken tijdens het koken aanzienlijk.

Tip #2: Gebruik witte azijn om de schaal te versterken

Waarom is witte azijn effectief?

DE witte azijn is een zeer effectief multifunctioneel ingrediënt bij het koken, vooral voor het koken van eieren. Dit natuurproduct heeft de bijzonderheid dat het de schaal versterkt en zo voorkomt dat deze tijdens het koken verzwakt. De witte azijn in het water zorgt er ook voor dat het eiwit beter bewaard blijft, waardoor het bij lekkage niet in het water terechtkomt.

De 3 beste tips om te voorkomen dat eierschalen barsten tijdens het koken
De 3 beste tips om te voorkomen dat eierschalen barsten tijdens het koken

Hoe witte azijn te gebruiken:

Om optimaal te profiteren van de voordelen van witte azijn bij het koken van uw eieren, vult u uw pan met koud water tot de hoogte van de eieren (1 cm erboven) en voegt u 1 eetlepel azijn per liter water toe.

Lees ook:  De kunst van gekookte eieren: 3 smakelijke recepten om uw maaltijden in een handomdraai te transformeren

Breng vervolgens alles aan de kook en kook gedurende de tijd die nodig is om het gewenste type ei te verkrijgen voor zachtgekookte eieren of hardgekookte eieren:

  • 6 minuten voor zachtgekookte eieren
  • 9 minuten voor gekookte eieren
  • 12 minuten voor hardgekookte eieren

`Als het koken klaar is, dompelt u uw eieren onmiddellijk onder in een glazen pot gevuld met koud water om het koken te stoppen en de kwaliteit van de eieren te behouden.`

Tip #3: Prik in de schaal om de interne druk te verminderen

Om te voorkomen dat het ei tijdens het koken barst als gevolg van de druk die zich daarin opbouwt, is het raadzaam om met een schone naald of klein specifiek eiergereedschap een klein gaatje in de schaal te maken. Deze techniek maakt niet alleen de kalksteen vrij die in de inhoud aanwezig is, maar helpt ook bij het afpellen van de schaal tijdens het pellen.

Lees ook:  De essentiële rol van absorberende pads bij het verpakken van vleestrays

Waar en hoe het ei te doorboren:

Het is dan een kwestie van voorzichtig het breedste uiteinde van het ei doorboren, dat een kleine luchtzak bevat die een “luchtkamer” wordt genoemd. De interne druk die wordt gegenereerd door de temperatuurstijging zal dus de neiging hebben om via de gemaakte opening te ontsnappen, waardoor het risico op scheuren of barsten wordt verminderd.

Zorg er echter voor dat u tijdens deze handeling de schaal niet beschadigt of volledig breekt. U kunt ook een stuk kleverig papier op het doorboorde gebied plakken, om het verzwakte deel te versterken en mogelijke lekkage van eiwit te beperken.

Om ongemakken bij het koken van eieren te voorkomen, zijn deze drie tips essentieel: volg de basisregels voor het koken van eieren, gebruik witte azijn om de schaal te laten stollen en prik de “binnenband” van het ei door om de interne druk te laten ontsnappen. Door deze technieken zorgvuldig te volgen, zou je je eieren zonder enig probleem moeten kunnen koken en zo voorkomen dat ze per ongeluk barsten.

Foto van auteur
Despre autor, Lily Bekaert
Ik ben geïnteresseerd in psychologie en besteed mijn tijd aan het zoeken naar nieuwe intellectuele uitdagingen om mijn geest te oefenen en tegelijkertijd te ontspannen.
Hoofdpagina » Levensstijl » De 3 beste tips om te voorkomen dat eierschalen barsten tijdens het koken