Deze zeer effectieve zelfgemaakte onkruidverdelger kost je bovendien bijna niets, bovendien is hij natuurlijk

Gepubliceerd op
door Lily Bekaert

Het wegwerken van onkruid is vaak een van de grootste zorgen van tuinders. Een effectieve methode om deze ongewenste planten te elimineren is het gebruik van een zelfgemaakte natuurlijke onkruidverdelger, die vrijwel niets kost en toch milieuvriendelijk is.

Eenvoudige methode die voor iedereen toegankelijk is

Waarom iets veranderen dat werkt? Recepten voor natuurlijke onkruidverdelgers zijn eenvoudig te maken en vereisen weinig ingrediënten. Vaak heb je alles wat je nodig hebt al in je keuken of in de buurt.

Veelgebruikte ingrediënten

 • witte azijn
 • Tafel zout
 • Kokend water
 • Vloeibare zeep
 • Citroensap
Lees ook:  Aardappelkookwater: 3 ingenieuze manieren om het te recyclen

In de meeste gevallen is het combineren van een paar van deze ingrediënten voldoende om een ​​effectieve onkruidverdelger te maken. U kunt de verhoudingen aanpassen aan uw behoeften en de omvang van het te behandelen gebied.

Deze zeer effectieve zelfgemaakte onkruidverdelger kost je bovendien bijna niets, bovendien is hij natuurlijk
Deze zeer effectieve zelfgemaakte onkruidverdelger kost je bovendien bijna niets, bovendien is hij natuurlijk

Bestrijd onkruid goed

Voordat u uw zelfgemaakte natuurlijke onkruidverdelger gebruikt, moet u correct identificeren waar het onkruid zich in uw tuin bevindt. Kijk goed naar elk hoekje en let op tekenen van onkruidgroei. In sommige gevallen kun je de wortels of basis van het onkruid dat teruggroeit detecteren nadat je een natuurlijke onkruidverdelger hebt aangebracht.

Ontdek snel nieuwe scheuten

Een ander voordeel van natuurlijke zelfgemaakte onkruidverdelger is dat het onkruid direct bij de wortel doodt. Dit voorkomt dat ze snel teruggroeien en maakt het werk op de lange termijn gemakkelijker. Let op nieuwe groei en aarzel niet om indien nodig uw onkruidverdelger opnieuw toe te passen.

Lees ook:  De essentiële rol van absorberende pads bij het verpakken van vleestrays

Respect voor het milieu bovenal

In tegenstelling tot in de handel verkrijgbare chemische onkruidverdelgers zijn zelfgemaakte natuurlijke onkruidverdelgers veel minder schadelijk voor het milieu. Ze vormen geen risico op bodemverontreiniging of watervervuiling, waardoor ze een meer verantwoorde keuze zijn voor het onderhoud van uw tuin.

Behoud de biodiversiteit

Door te kiezen voor een chemievrije onkruidbestrijdingsmethode beschermt u bovendien de aanwezige biodiversiteit in uw tuin. Bestuivende insecten zoals bijen worden niet bedreigd door de giftigheid van uw natuurlijke zelfgemaakte onkruidverdelger.

Stap voor stap: met simpele ingrediënten een effectieve onkruidverdelger maken

1. Meng witte azijn, zout en afwasmiddel

Hier zijn de stappen die je moet volgen om een ​​natuurlijke en effectieve onkruidverdelger te maken op basis van witte azijn, zout en afwasmiddel:

 1. Giet 1 liter witte azijn in een grote container.
 2. Voeg 200 g fijn zout toe.
 3. Giet er een beetje afwasmiddel in (ongeveer een eetlepel).
 4. Meng alles totdat het zout goed is opgelost.
 5. Breng het preparaat over naar een veldspuit of gieter om het aanbrengen op onkruid te vergemakkelijken.
Lees ook:  Het geheim van oma om elke keer met succes een hardgekookt ei te koken

2. Citroensap en kokend water

Als je geen azijn en zout wilt gebruiken, probeer dan deze andere eenvoudige methode:

 1. Pers een paar citroenen uit om het sap eruit te halen.
 2. Kook water en voeg er citroensap aan toe.
 3. Giet het mengsel rechtstreeks op het te verwijderen onkruid.

Zorg er echter voor dat u niet te veel water in de buurt van de andere planten giet, om te voorkomen dat ze verbranden als ze in de buurt van de kokende vloeistof komen.

Het laatste woord: niets gaat verloren, alles wordt getransformeerd

Door te kiezen voor een natuurlijke zelfgemaakte onkruidverdelger om onkruid te verwijderen, maak je een ecologisch en economisch gebaar. Maar daar houden de voordelen niet op: getrokken onkruid kan worden gecomposteerd, waardoor een natuurlijke meststof ontstaat om uw planten en uw moestuin te voeden.

Samenvattend is zelfgemaakte onkruidverdelger een effectieve oplossing voor onkruidbestrijding waarmee u uw tuin kunt onderhouden zonder het milieu te schaden en gemakkelijk verkrijgbare ingrediënten kunt gebruiken. Dit alles terwijl er aanzienlijke besparingen worden gerealiseerd in vergelijking met commerciële chemische oplossingen.

Foto van auteur
Despre autor, Lily Bekaert
Ik ben geïnteresseerd in psychologie en besteed mijn tijd aan het zoeken naar nieuwe intellectuele uitdagingen om mijn geest te oefenen en tegelijkertijd te ontspannen.
Hoofdpagina » Levensstijl » Deze zeer effectieve zelfgemaakte onkruidverdelger kost je bovendien bijna niets, bovendien is hij natuurlijk