Elimineer verbrande keukenluchtjes met deze eenvoudige tips van onze grootmoeders

Gepubliceerd op
door Lily Bekaert

Het duurt slechts een moment van onoplettendheid voordat er iets in uw keuken aanbrandt, waardoor een aanhoudende, onaangename geur achterblijft. Gelukkig zijn er eenvoudige tips om je te helpen die hardnekkige geur snel en zonder veel moeite te elimineren.

Ventileer zoveel mogelijk om de geur te evacueren

Open om te beginnen alle ramen en deuren in uw huis om een ​​tocht te creëren die muffe en zware lucht van buitenaf verdrijft. Voel je vrij om indien nodig ventilatoren te gebruiken om het proces eenvoudiger te maken.

Zoek de bron van de geur en ruim deze op

Het opsporen van de exacte oorzaak van de geur is essentieel om de effectieve eliminatie ervan te garanderen. Er kan sprake zijn van keukengerei, oppervlakken of zelfs stoffen:

 1. Kookgerei : Gooi eventueel overgebleven verbrand voedsel onmiddellijk weg en plaats aangetaste potten, pannen of ander keukengerei in een bak met afwasmiddel en heet water om verkoolde resten te verwijderen die vaak de oorzaak zijn van slechte geuren.
 2. De oppervlakken: Maak alle getroffen gebieden grondig schoon, inclusief muren, vloeren en plafond. Gebruik een allesreiniger die je niet hoeft af te spoelen, deze verwijdert geurtjes effectiever.
 3. Weefsels : Was al het textiel dat aan rook is blootgesteld, zoals gordijnen, tafelkleden of zelfs theedoeken. Als ze niet in de machine kunnen worden gewassen, kan een behandeling met zuiveringszout slechte geuren helpen absorberen.
Lees ook:  Waarom je 's avonds een teentje knoflook door je toilet moet spoelen?
Elimineer verbrande keukenluchtjes met deze eenvoudige tips van onze grootmoeders
Elimineer verbrande keukenluchtjes met deze eenvoudige tips van onze grootmoeders

Neutraliseer de geur met natuurlijke oplossingen

Het gebruik van producten die je gewoon in je keuken of in het huishoudelijke gedeelte van de supermarkt vindt, is vaak voldoende om hardnekkige geuren te neutraliseren. Hier zijn een paar tips:

 • De citroen : Citroensap heeft geurverdrijvende en ontsmettende eigenschappen. Meng het in gelijke delen met water en spuit dit mengsel op alle oppervlakken waar de geur blijft hangen. Je kunt ook een paar druppels citroensap toevoegen aan een kom met heet water en deze enkele uren in het midden van de aangetaste kamer plaatsen, of plakjes verse citroen koken in een pan gevuld met water gedurende ongeveer 30 minuten.
 • Witte azijn: Dit veelzijdige huishoudproduct is een uitstekende geurneutralisator. Plaats een kom witte azijn in de aangetaste kamer en laat deze enkele uren staan. Je kunt ook een deel azijn en twee delen water mengen om deze oplossing op de aangetaste oppervlakken te spuiten.
 • Natriumcarbonaat : Dit witte poeder is een natuurlijke geurabsorbeerder. Strooi het royaal op de schadelijke plekken (tapijten, vloerkleden, enz.) en laat het minstens een uur inwerken voordat u gaat stofzuigen. Een andere optie is om zuiveringszout met een beetje warm water te mengen tot een pasta en dit vervolgens aan te brengen op niet-poreuze oppervlakken die door de geur worden aangetast.
 • Geactiveerde koolstof: Het wordt veel gebruikt in luchtfilters vanwege zijn absorberende eigenschappen, maar kan ook in de vorm van zakken of blokken in uw keuken worden geplaatst om hardnekkige slechte geuren op te vangen, vooral die welke door rook worden geproduceerd. Vervang de houtskool elke maand of zo om de effectiviteit ervan te garanderen.
Lees ook:  Het geheim van oma om elke keer met succes een hardgekookt ei te koken

Verspreid aangename geuren

Zodra de brandgeur geneutraliseerd is, kunt u ervoor kiezen om aangename geuren in uw interieur te introduceren:

 1. Brand geurkaarsen of gebruik elektrische diffusers om aangename geuren te verspreiden en eventuele geurresten te maskeren.
 2. Plaats zakjes lavendel of andere aromatische kruiden in uw keukenkastjes en lades, zodat de aangename geur continu behouden blijft.
 3. Vertrouw op essentiële oliën met reinigende eigenschappen, zoals eucalyptus of tea tree, aangebracht op een poreuze kiezelsteen om in de kamer te plaatsen waar de onaangename geur achterblijft.

Preventie: voorkomen dat het opnieuw gebeurt

Neem ten slotte bepaalde maatregelen om het risico op brandwonden en brand in de keuken te voorkomen:

 • Wees voorzichtig bij het bereiden van voedsel, vooral als u brandbare vetten (olie, boter) gebruikt.
 • Maak ventilatieroosters en afzuigkapfilters regelmatig schoon om vetophoping, die brand kan veroorzaken, te voorkomen.
 • Rust uw keuken uit met een rookmelder en brandblusser, zodat u snel kunt reageren bij een ongeval.
Lees ook:  Aardappelkookwater: 3 ingenieuze manieren om het te recyclen

Door deze eenvoudige tips te volgen, zou u snel een gezonde en aangename sfeer in uw keuken moeten kunnen herstellen. En waarom zou u niet profiteren van deze ongelukkige gebeurtenis om extra aandacht te besteden tijdens uw volgende culinaire workshops?

Foto van auteur
Despre autor, Lily Bekaert
Ik ben geïnteresseerd in psychologie en besteed mijn tijd aan het zoeken naar nieuwe intellectuele uitdagingen om mijn geest te oefenen en tegelijkertijd te ontspannen.
Hoofdpagina » Levensstijl » Elimineer verbrande keukenluchtjes met deze eenvoudige tips van onze grootmoeders