Het doorknippen van de wortels van orchideeën: de 6 fouten die je zeker moet vermijden!

Gepubliceerd op
door Lily Bekaert

Het verzorgen van een orchidee is een kunst en het doorknippen van de wortels is daar een essentieel onderdeel van. Er zijn enkele veelgemaakte fouten die u moet vermijden om de gezondheid van uw prachtige plant te garanderen. In dit artikel bespreken we de 6 belangrijkste fouten die je niet moet maken bij het doorknippen van de wortels van een orchidee!

Fout #1: De wortels afsnijden zonder het gereedschap te steriliseren

Het afsnijden van de wortels van een orchidee met niet-gesteriliseerd gereedschap kan leiden tot infecties en de gezondheid van de plant ernstig schaden. Om dit te voorkomen, is het raadzaam een ​​schoon en goed gedesinfecteerd hulpmiddel te gebruiken.

Lees ook:  Het geheim van oma om elke keer met succes een hardgekookt ei te koken

Hoe steriliseer je je gereedschap op de juiste manier?

 • Steek het mes van het gereedschap (schaar of snoeischaar) door een vlam om eventuele micro-organismen die op het oppervlak aanwezig kunnen zijn, te vernietigen.
 • Maak het gereedschap vervolgens schoon met een doek die is bevochtigd met 70% isopropylalcohol.
 • Spoel het af onder schoon water om de alcohol te verwijderen.
 • Droog het gereedschap grondig voordat u het gebruikt om de wortels door te snijden.

Vergeet nooit uw gereedschap te steriliseren voordat u een orchideewortel gaat snijden.

Fout #2: De wortels afsnijden zonder te weten welke dood of ziek zijn

Sommige wortels van orchideeën kunnen er aan de oppervlakte gezond uitzien, maar van binnen ziek zijn. De eerste stap is dus om te bepalen welke wortel er afgeknipt moet worden zodat de plant weer kan groeien.

Hoe herken je een dode of zieke wortel?

 • Dode wortels zijn vaak zacht en verdord, bruin, grijs of zwart van kleur.
 • Zieke wortels vertonen tekenen van rotting of rotting, waaronder plakkerigheid of een onaangename geur.
 • Gezonde wortels daarentegen zijn over het algemeen stevig en dik, donkergroen of zilverachtig van kleur.
Lees ook:  De essentiële rol van absorberende pads bij het verpakken van vleestrays
Het doorknippen van de wortels van orchideeën: de 6 fouten die je zeker moet vermijden!
Het doorknippen van de wortels van orchideeën: de 6 fouten die je zeker moet vermijden!

Fout #3: Te veel wortels tegelijk afsnijden

Een veelgemaakte fout is dat je te veel wortels in één keer van een orchidee afsnijdt. We moeten inderdaad voorkomen dat we alle voedingsstoffen verwijderen die nodig zijn voor de groei en ontwikkeling ervan.

Hoeveel wortels moet je laten staan?

Het is belangrijk om niet meer dan de helft van de wortels tegelijk af te snijden. Zorg er ook voor dat u indien mogelijk geen luchtwortels aanraakt. Hierdoor kan de orchidee sneller herstellen na het afknippen.

Fout #4: De wortels op het verkeerde moment afsnijden

De timing van het stekken van orchideeënwortels is cruciaal voor de gezondheid en groei van uw plant. Orchideeën hebben inderdaad verschillende groeicycli, afhankelijk van de soort.

Wanneer moet je de wortels van een orchidee afknippen?

 • Bij de meeste orchideeën (Phalaenopsis, Cattleya, Dendrobium) kun je het beste de wortels snoeien na de bloei of tijdens de rustperiode.
 • Aan de andere kant, voor pseudobolorchideeën (Oncidium, Miltonia), wacht tot de nieuwe scheuten beginnen te groeien voordat u de wortels snoeit.
Lees ook:  Aardappelkookwater: 3 ingenieuze manieren om het te recyclen

Fout #5: Snijd de wortels te dicht bij de basis van de plant

Als u de wortels te dicht bij de basis afsnijdt, kan dit de stengel beschadigen en de orchidee vatbaarder maken voor infecties. Het is daarom essentieel om bij het snijden een veiligheidsmarge aan te houden.

Waar moeten de wortels worden afgesneden?

Het is raadzaam om dode of zieke wortels ongeveer 1 centimeter van de basis van de plant af te snijden. Je kunt ook eventuele resterende zieke of rotte wortels verwijderen die mogelijk nog rond het snijgebied aanwezig zijn.

Fout #6: Zet de orchidee terug in de pot zonder het substraat te controleren

Nadat de wortels zijn afgesneden, is het essentieel om de staat van het substraat waarin uw orchidee wordt geplant te controleren. Een slecht gekozen substraat of een substraat in slechte staat kan ervoor zorgen dat zieke wortels weer verschijnen en het herstel van uw plant belemmeren.

Hoe kies en bereid je het juiste substraat?

 • Kies voor een substraat speciaal ontworpen voor orchideeën, bestaande uit pijnboomschors, perliet, veenmos of plantaardige houtskool.
 • Controleer of het substraat schoon en vrij van ongedierte is. Steriliseer het indien nodig een paar minuten in de magnetron op maximaal vermogen.
 • Zorg ervoor dat de pot waarin u uw orchidee herplant goed doorboord is, om waterstagnatie te voorkomen die wortelrot kan veroorzaken.

Kortom, om de wortels van orchideeën goed te kunnen snijden, moet u weten hoe u bij elke stap oplettend moet zijn en niet aarzelen om meer te weten te komen over de bijzonderheden van uw prachtige plant.

Foto van auteur
Despre autor, Lily Bekaert
Ik ben geïnteresseerd in psychologie en besteed mijn tijd aan het zoeken naar nieuwe intellectuele uitdagingen om mijn geest te oefenen en tegelijkertijd te ontspannen.
Hoofdpagina » Levensstijl » Het doorknippen van de wortels van orchideeën: de 6 fouten die je zeker moet vermijden!