Kent u deze 5 geuren die katten vooral haten?

Gepubliceerd op
door Lily Bekaert

Het reukuniversum van onze trouwe katachtige metgezellen is heel anders dan het onze. In feite heeft een kat ongeveer 200 miljoen reukreceptoren in zijn neus, vergeleken met ongeveer 5 miljoen voor een mens. Als gevolg hiervan kan hij bijzonder gevoelig zijn voor bepaalde geuren die wij als aangenaam of onschadelijk beschouwen. En het kennen van deze geuren kan nuttig zijn voor het welzijn van uw kat. In dit artikel presenteren we je 5 geuren die katten vaak haten.

1. Citrusvruchten: tussen citroen en bittere sinaasappel, geen ontkomen aan voor katten

De belangrijkste reden waarom katten zo resistent zijn tegen citrusgeuren is te wijten aan hun chemische samenstelling. Dit soort fruit combineert vaak verschillende soorten vluchtige stoffen, waarvan bekend is dat sommige irriterend zijn voor de luchtwegen van dieren. Deze omvatten terpenen, die in grote hoeveelheden aanwezig zijn in citroen- of sinaasappelschillen. Het lijkt erop dat katten bijzonder gevoelig zijn voor onderliggende mengsels van geurmoleculen, zelfs als deze niet waarneembaar zijn voor ons eigen reuksysteem.

Lees ook:  De essentiële rol van absorberende pads bij het verpakken van vleestrays

2. Aromatische kruiden: een regen op hun parade

Bepaalde planten die veel bij het koken worden gebruikt, kunnen ook een bron van ongemak zijn voor onze metgezellen. Veel katten hebben bijvoorbeeld last van bepaalde aromatische kruiden zoals munt of rozemarijn. Een reactie die deels te wijten zou zijn aan sterk ruikende chemische verbindingen vrijgegeven door dit type plant. Kortom, als u een fan bent van kleine binnenbeplantingen, is het beter om de voorkeur te geven aan planten die uw omgeving niet al te veel smaak geven.

Kent u deze 5 geuren die katten vooral haten?
Kent u deze 5 geuren die katten vooral haten?

Munt: sterke geur, beperkte aantrekkingskracht

Er is een populaire overtuiging dat alle katten onvoorwaardelijk dol zijn op deze groene en geurige plant. De realiteit is echter heel anders: als sommigen deze geuren inderdaad waarderen, vertegenwoordigen ze verre van de meerderheid. Vaak zijn ze bang voor het tintelende gevoel dat wordt veroorzaakt door de geurige moleculen die in munt aanwezig zijn, en veel dieren gaan er instinctief van weg.

Lees ook:  Waarom je 's avonds een teentje knoflook door je toilet moet spoelen?

Tijm en eucalyptus: een geur die te sterk is voor de gevoelige slijmvliezen van katten

Ironisch genoeg geldt dit ook voor bepaalde kruiden die bekend staan ​​om hun therapeutische gebruik bij mensen. Essentiële oliën uit tijm en eucalyptus, die vooral gewaardeerd worden vanwege hun decongestivum-eigenschappen, kunnen bij katten zelfs aanzienlijke irritatie van de bovenste luchtwegen veroorzaken. Dit is de reden waarom we, om het comfort van onze kattenvrienden niet te schaden, ervoor moeten zorgen dat we deze producten met mate gebruiken.

3. Bloemen en parfumplanten

Net als bij mensen kunnen bepaalde bloemen en planten bij katten reacties van ongemak of zelfs intolerantie veroorzaken. Onder de soorten die bekend staan ​​om hun bedwelmende geurvinden we met name:

  • jasmijn,
  • lavendel,
  • geranium,
  • ylang-ylang,
  • de roos.

Hoewel subtiel en aangenaam voor onze eigen neus, kan de geur die door deze planten wordt afgegeven ondraaglijk blijken op de schaal van een dier met reukvermogens die aanzienlijk verder ontwikkeld zijn dan de onze. Zelfs als het betekent dat je moet kiezen tussen een langzame en pijnlijke vergiftiging of de voorkeur geeft aan minder geurige soorten, kun je er zeker van zijn dat je metgezel snel zijn keuze zal maken!

Lees ook:  Het geheim van oma om elke keer met succes een hardgekookt ei te koken

4. Azijn en andere zure stoffen

Laatste element dat een omweg waard is: azijn! Het is een zuur en vluchtig vloeibaar voedsel en laat een groot aantal geurige organische moleculen vrij in de omgevingslucht. Deze veroorzaken, wanneer ze door de kat worden ingeademd, onmiddellijk een onaangename samentrekking van de neusslijmvliezen. Als deze reactie normaal is, verandert de pijn die eraan wordt toegevoegd bij de kat deze situatie echter snel in een beproeving.

5. Parfums en luchtverfrissers

Tot slot nog een laatste valkuil die je moet vermijden: chemische producten die bedoeld zijn om bepaalde geuren te maskeren of te neutraliseren. Interieurparfums, geurverdrijvende sprays of zelfs ontsmettingsmiddelen kunnen dus bijzonder nuttig zijn schadelijk voor het welzijn van uw dier. Dit is echter een essentieel aspect waarmee u rekening moet houden wanneer u uw woonruimte deelt met een kat: het respecteren van zijn reukgevoeligheden, wat verre van triviaal is voor de levenskwaliteit.

Kortom, als bepaalde criteria essentieel zijn om een ​​harmonieus samenleven tussen katten en mensen te garanderen, mogen we deze paar geurige aspecten niet verwaarlozen bij het dagelijks beheer van onze trouwe katachtige metgezellen.

Foto van auteur
Despre autor, Lily Bekaert
Ik ben geïnteresseerd in psychologie en besteed mijn tijd aan het zoeken naar nieuwe intellectuele uitdagingen om mijn geest te oefenen en tegelijkertijd te ontspannen.
Hoofdpagina » Levensstijl » Kent u deze 5 geuren die katten vooral haten?