Neem afscheid van ongewenste vliegen en insecten: ontdek de natuurlijke oplossing om ze weg te houden

Gepubliceerd op
door Lily Bekaert

Met de komst van zonnige dagen brengen we meer tijd door met genieten van onze tuinen of terrassen. Deze periode van ontspanning kan echter snel worden verpest door de invasie van muggen, vliegen en andere ongewenste insecten die onze vrede en die van de mensen om ons heen verstoren. Gelukkig zijn er natuurlijke oplossingen om dit ongedierte af te weren met respect voor het milieu.

Verminder de aantrekkelijkheid van uw omgeving voor insecten

Om te voorkomen dat u wordt binnengevallen door vliegen, muggen en andere ongewenste insecten, is het essentieel om enkele preventieve maatregelen te nemen om uw omgeving minder aantrekkelijk te maken voor deze dieren. Hier zijn een paar tips:

 • Zorg ervoor dat u vuilnisbakken en voedselcontainers altijd goed afdekt. In feite worden insecten vooral aangetrokken door de geur van rottend voedsel.
 • Elimineer stilstaand water in uw tuin (bloempotten, ongefilterde vijvers, enz.), omdat deze ideale broedplaatsen voor muggen vormen.
 • Bedek uw containers met drinkwater om te voorkomen dat insecten verdrinken of eieren leggen.
 • Geef de voorkeur aan LED-verlichting boven gloeilampen, omdat deze laatste meer insecten aantrekken.
Lees ook:  Het geheim van oma om elke keer met succes een hardgekookt ei te koken
Neem afscheid van ongewenste vliegen en insecten: ontdek de natuurlijke oplossing om ze weg te houden
Neem afscheid van ongewenste vliegen en insecten: ontdek de natuurlijke oplossing om ze weg te houden

Kies voor natuurlijke insectenwerende middelen in plaats van chemische insecticiden

In plaats van chemische insecticiden te gebruiken die het ecosysteem kunnen schaden en risico’s voor de menselijke gezondheid kunnen opleveren (in het bijzonder door allergieën of irritaties te veroorzaken), maken veel ecologische alternatieven het mogelijk om muggen, vliegen en andere ongewenste insecten af ​​te weren. Hier zijn een paar :

Afstotende planten

Bepaalde planten staan ​​bekend om hun vermogen om insecten op natuurlijke wijze af te weren dankzij hun reukeigenschappen. Een van de meest effectieve vinden we:

 • Citroengras: deze plant is een uitstekend natuurlijk muggenafweermiddel. U kunt bijvoorbeeld een paar potten met citroengras op uw terras planten of de etherische olie ervan in diffusie gebruiken om dit ongedierte weg te houden.
 • Basilicum: dit is een bijzonder effectieve plant voor het afweren van vliegen en bladluizen. Plaats basilicum eenvoudig in de buurt van uw groente- of fruitplannen om ze te beschermen.
 • Lavendel: geeft niet alleen een aangename geur af, maar is ook een zeer effectief middel tegen muggen en vliegen.
Lees ook:  Aardappelkookwater: 3 ingenieuze manieren om het te recyclen

Essentiële oliën

Naast hun gebruik bij diffusie om de lucht te parfumeren, hebben bepaalde essentiële oliën afstotende eigenschappen tegen insecten. Onder hen :

 • Rozengeranium: deze etherische olie is een uitstekend muggenverdrijvend middel, dat u op uw terras kunt verspreiden of op de huid kunt aanbrengen (gemengd met een plantaardige olie).
 • Citroen-eucalyptus: dit is een krachtig afweermiddel dat vooral wordt gebruikt om tijgermuggen op afstand te houden.
 • Boerenwormkruid: al eeuwen bekend om zijn afstotende eigenschappen, deze plant kan ook vliegen afstoten.

Oma’s tips voor het afweren van ongewenste insecten

Als je een fan bent van traditionele methoden, volgen hier enkele grootmoeders tips om insecten op een natuurlijke manier weg te houden:

 1. Voeg runderborst toe. Vliegen haten dit vettige materiaal dat je op een hangend vel krantenpapier kunt verspreiden om dit ongedierte te vangen en te elimineren.
 2. Gebruik citrusschillen als afweermiddel. De sterke geur van citrusvruchten (citroenen, sinaasappels) heeft een afstotende werking op vliegen. Plaats eenvoudig schors in de buurt van de besmette gebieden.
 3. Hang een doorzichtige plastic zak gevuld met water op. Deze methode werkt door licht te reflecteren, wat insecten verblindt en stoort. Hang eenvoudig een zak gevuld met water in de buurt van gebieden waar vliegen aanwezig zijn.
 4. Gebruik gemalen koffie als natuurlijk muggenafweermiddel. Plaats geopende koffiecapsules op een schoteltje in besmette gebieden of verbrand gemalen koffie om rook te creëren die dit ongedierte op afstand houdt.
Lees ook:  De essentiële rol van absorberende pads bij het verpakken van vleestrays

Door gebruik te maken van natuurlijke en milieuvriendelijke methoden is het mogelijk om in alle rust van onze buitenruimtes te genieten zonder last te hebben van muggen, vliegen en andere ongewenste insecten. Dankzij deze tips kunt u uw gezondheid en die van onze planeet beter behouden.

Foto van auteur
Despre autor, Lily Bekaert
Ik ben geïnteresseerd in psychologie en besteed mijn tijd aan het zoeken naar nieuwe intellectuele uitdagingen om mijn geest te oefenen en tegelijkertijd te ontspannen.
Hoofdpagina » Levensstijl » Neem afscheid van ongewenste vliegen en insecten: ontdek de natuurlijke oplossing om ze weg te houden