Orchideeënverzorging: moet je de wortels die uit de pot komen afknippen?

Gepubliceerd op
door Lily Bekaert

Als het gaat om de verzorging van een orchidee, is een van de vragen die vaak naar voren komt hoe om te gaan met wortels die uit de pot steken. Deze extra wortels kunnen verrassen en vragen oproepen over hun impact op de ontwikkeling van de plant. Dit artikel bespreekt verschillende aspecten die verband houden met de wortels van orchideeën die uit hun container komen en legt uit of ze wel of niet moeten worden geknipt door tuinders die zich zorgen maken over het welzijn van hun beschermelingen.

Inzicht in de rol van wortels in orchideeën

Om het onderwerp beter te begrijpen en de juiste beslissingen te nemen met betrekking tot onderhoud, is het essentieel om de rol te begrijpen die wortels spelen bij orchideeën. Hoewel deze ondergrondse organen in de meeste landplanten voornamelijk zorgen voor verankering in de bodem en opname van voedingsstoffen, hebben ze ook specifieke functies bij epifytische soorten zoals bepaalde orchideeën. Wij vinden in het bijzonder:

 • Daar grip-functiewaardoor de wortels de plant veilig kunnen bevestigen aan een steun (boom, rots, enz.)
 • De rol vanwater- en voedingsstoffenaccumulatorverzekerd dankzij het velamen, een meerlaagse omhulling die alle wortels omringt
 • De functie van ademendankzij de huidmondjes op het velamen, die de gasuitwisseling over het worteloppervlak en de toevoer van zuurstof vergemakkelijken
 • De faculteit van fotosynthesehoewel beperkt, geleverd door enkele chlorofylcellen in luchtruimten binnen de structuur van het velamen.
Lees ook:  Waarom je 's avonds een teentje knoflook door je toilet moet spoelen?

Door deze specifieke kenmerken te begrijpen, kunnen we nauwkeuriger begrijpen hoe we extra wortels in onze orchideeën moeten beheren.

Orchideeënverzorging - Moet je de wortels die uit de pot komen afknippen?
Orchideeënverzorging – Moet je de wortels die uit de pot komen afknippen?

Observeer de wortels om de gezondheid van de orchidee te controleren

Eerst komen de wortels uit de pot vormen geen direct gevaar of groot probleem voor de plant. Integendeel, ze kunnen een indicator zijn van krachtige en dynamische groei, evenals van een goed vegetatief evenwicht. Het wordt ook aanbevolen om de ontwikkeling van de wortels met regelmatige tussenpozen te volgen om de evolutie van hun algemene uiterlijk te observeren en eventuele verdachte tekenen op te sporen die kunnen wijzen op een parasitaire of schimmelinfectie met Fsongicide.

Manieren om de gezondheid van de wortels te beoordelen:

 • Groene en stevige wortels : Dit is over het algemeen een teken van een goede gezondheid; de wortels kunnen daardoor hun essentiële functies vervullen.
 • Bruine, zachte wortels : Dit kan wijzen op de aanwezigheid van rot of een te hoge luchtvochtigheid; in dit geval zijn corrigerende maatregelen noodzakelijk (verandering in de watergift, vervanging van het substraat, enz.).
 • Witte, knapperige wortels : Gebrek aan water is waarschijnlijk de oorzaak; Het is daarom belangrijk om de bewateringsmethode te herzien om deze tekortkoming te compenseren.
 • Wortels vertonen zwarte vlekken of wit/grijsachtige riet : Deze vlekken kunnen duiden op een schimmelinfectie of parasitaire aanval; het is dan nodig om de wortels zorgvuldig schoon te maken en te behandelen met een geschikt product.
Lees ook:  Aardappelkookwater: 3 ingenieuze manieren om het te recyclen

Kortom, het is belangrijk om regelmatig de conditie van de wortels die uit de pot komen te controleren, zodat u snel op de hoogte bent van mogelijke verstoringen.

Moeten we de overhangende wortels afknippen?

Als eenmaal is vastgesteld dat deze wortels geen disfunctie veroorzaken en dat ze naast andere vegetatieve organen kunnen bestaan, willen sommige mensen ze toch graag verwijderen om hoofdzakelijk esthetische redenen. Antwoord op deze vraag:

Snijd de wortels door: ja, als ze ziek of dood zijn!

Zoals eerder vermeld, kunnen wortels die een bruine kleur en een zacht uiterlijk vertonen, wijzen op overtollig water in de pot of op een infectie op het werk. In dit geval is het acceptabel om ze af te snijdenwaarbij voorzichtigheid en delicatesse wordt getoond om de plant niet te beschadigen.

 • Gebruik een schoon, scherp snijgereedschap (snoeischaar, schaar, enz.)
 • Snijd de wortel af op het punt waar deze samenkomt met het gezonde velamen
 • Pas een specifiek fungicide toe om toekomstige infecties te voorkomen
Lees ook:  Aardappelkookwater: 3 ingenieuze manieren om het te recyclen

Snijd de wortels af: nee, als ze gezond zijn!

Wat betreft gezonde, krachtige wortels die eenvoudigweg uit de pot steken, het is niet nodig om ze te knippen. Hun aanwezigheid heeft over het algemeen geen invloed op de groei of bloei van de orchidee, integendeel. Aan de andere kant kun je ervoor kiezen om de hele plant in een iets grotere container te verpotten, zodat er meer ruimte en middelen beschikbaar zijn voor de vegetatieve structuren.

Zorg vanaf het begin goed voor uw orchidee

Uiteindelijk is de beste onderhoudsstrategie, in plaats van zich uitsluitend te concentreren op de vraag naar het lot van de wortels buiten de pot, een globale aanpak die erop gericht is de orchidee te voorzien van alle voorwaarden die nodig zijn voor zijn groei en gezondheid. Het gaat hierbij met name om:

 • Heldere belichting zonder direct zonlicht
 • Matige watergift aangepast aan de specifieke behoeften van de soort
 • De keuze voor een belucht en drainerend substraat
 • Regelmatige aanvoer van geschikte meststoffen voor orchideeën
 • Periodieke controle van de kwaliteit van wortels en andere vegetatieve organen (bladeren, stengels, bloemen, enz.)

Door deze essentiële onderhoudsprincipes te volgen, wordt het minder een zorg of je de wortels die uit de pot komen wel of niet moet afsnijden!

Foto van auteur
Despre autor, Lily Bekaert
Ik ben geïnteresseerd in psychologie en besteed mijn tijd aan het zoeken naar nieuwe intellectuele uitdagingen om mijn geest te oefenen en tegelijkertijd te ontspannen.
Hoofdpagina » Levensstijl » Orchideeënverzorging: moet je de wortels die uit de pot komen afknippen?