Orchideewortels: nu is het ideale moment om ze te knippen!

Gepubliceerd op
door Lily Bekaert

DE orchideeën zijn kamerplanten die gewaardeerd worden om hun exotische schoonheid en gevarieerde kleuren. Ze vereisen echter onderhoud en speciale aandacht om hun aantrekkelijke uiterlijk te behouden. Een van de belangrijkste stappen bij de verzorging van deze planten is snoeien roots. In dit artikel ontdekt u de verschillende stappen die u moet volgen, evenals de ideale periode om uw orchideewortels af te knippen.

Redenen om orchideewortels te snijden

Na verloop van tijd kunnen de wortels van uw orchideeën te lang, beschadigd of rot worden. Ze vereisen dan passend snoeien om de goede gezondheid en ontwikkeling van de plant te garanderen. Verschillende redenen rechtvaardigen deze actie:

 • Bevorder een gezonde groei: Door dode of beschadigde wortels te verwijderen, zorg je ervoor dat gezonde nieuwe wortels zich goed kunnen ontwikkelen.
 • Beperk verwarring: Niet-gesnoeide wortels kunnen gemakkelijk verstrikt raken en de goede ontwikkeling van het wortelsysteem van uw plant belemmeren.
 • Versterk de verankering aan de pot: Een orchidee met goed onderhouden wortels heeft baat bij een betere ondersteuning in de pot.
Lees ook:  Waarom je 's avonds een teentje knoflook door je toilet moet spoelen?

Wanneer moet je orchideewortels afknippen?

Het beste kunt u de wortels van uw orchideeën afknippen als ze erin zitten rustperiode, dat wil zeggen tussen de val van de bloemen en het begin van nieuwe groei. Dit geeft de plant voldoende tijd om te herstellen vóór de volgende bloei. Voor een grote meerderheid van de orchideeën valt deze periode doorgaans enkele weken nadat de plant is gestopt met bloeien. Het is echter belangrijk om de cycli te respecteren die specifiek zijn voor elke orchideeënsoort.

Voor Phalaenopsis:

Phalaenopsis-orchideeën worden beschouwd als de langst bloeiende orchideeën. Ze zijn ongeveer 3 maanden per jaar vruchtbaar. De rest van de tijd besteden ze zich aan de vegetatieve ontwikkeling. De ideale periode voor het snoeien van de wortels van deze orchideeën is dan ook tussen maart en mei, tijdens de fase direct na de bloei.

Lees ook:  Het geheim van oma om elke keer met succes een hardgekookt ei te koken

Voor Dendrobiums:

Dendrobiums zijn een van de orchideeën die een continue groeicyclus kennen met slaappauzes waarin je wortelsnoei kunt uitvoeren. Deze pauzes vinden vooral plaats bij seizoenswisselingen (lente en herfst), maar ook aan het einde van de winter.

Orchideewortels: nu is het ideale moment om ze te knippen!
Orchideewortels: nu is het ideale moment om ze te knippen!

In de praktijk gebracht: hoe snijd je de wortels van orchideeën op de juiste manier?

Het is essentieel om een ​​paar stappen te volgen om de wortels van uw orchideeën veilig af te snijden en schade aan de plant te voorkomen:

 1. Uw orchidee uitpotten: Haal de plant voorzichtig uit de pot om bij de wortels te komen.
 2. Inspecteer de wortels: Onderzoek zorgvuldig alle wortels en zoek naar dode of beschadigde wortels. Gezonde wortels zijn over het algemeen groen tot lichtgrijs, terwijl beschadigde wortels zacht, bruin of zwart zijn.
 3. Steriliseer de schaar: Om de verspreiding van ziekten tussen uw planten te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat de schaar schoon is en gesteriliseerd is met alcohol.
 4. Wortelgrootte: Snijd beschadigde wortels voorzichtig weg en zorg ervoor dat u gezonde wortels niet beschadigt. Aarzel niet om een ​​groter formaat te maken, het wortelsysteem van de orchidee ondersteunt deze actie heel goed.
 5. Herplanten: Plaats uw orchidee terug in de pot, idealiter met een nieuw substraat specifiek voor orchideeën om een ​​optimale groei te garanderen.
Lees ook:  De essentiële rol van absorberende pads bij het verpakken van vleestrays

Beste praktijken om orchideeën gezond te houden

Naast het regelmatig snoeien van de wortels van uw orchideeën, volgen hier enkele tips om hun schoonheid te behouden en een gezonde groei te behouden:

 • Water geven: Respecteer het bewateringsschema dat is aangepast aan elke orchideesoort. Over het algemeen is wekelijks water geven voldoende.
 • Zonneschijn: Plaats uw orchidee op een lichte plek zonder direct zonlicht, waardoor u het risico loopt de bladeren te verbranden.
 • Bevruchting: Voeg tijdens de groeiperiode elke twee of drie gietbeurten een meststof toe die specifiek is voor orchideeën.

Door deze instructies te volgen, weet u nu wanneer en hoe u de wortels van uw orchideeën moet afknippen om een ​​goede gezondheid en een optimale levensduur te garanderen.

Foto van auteur
Despre autor, Lily Bekaert
Ik ben geïnteresseerd in psychologie en besteed mijn tijd aan het zoeken naar nieuwe intellectuele uitdagingen om mijn geest te oefenen en tegelijkertijd te ontspannen.
Hoofdpagina » Levensstijl » Orchideewortels: nu is het ideale moment om ze te knippen!