Polyfasische slaap: deze geweldige levensstijl waarmee je 22 uur per dag wakker kunt blijven!

Gepubliceerd op
door Lily Bekaert

Misschien heb je er al van gehoord polyfasische slaap, deze levensstijl waarmee u 22 uur per dag wakker kunt blijven terwijl uw slaapbehoeften drastisch worden verminderd. Maar wat is polyfasische slaap precies? Is het echt mogelijk om zonder een volledige nachtrust te doen? In dit artikel onderzoeken we de basisprincipes van deze praktijk en de verschillende mogelijke polyfasische slaapritmes.

Wat is polyfasische slaap?

De looptijd van polyfasische slaap duidt een reeks slaapritmes aan waarin de nachtrust wordt vervangen door verschillende korte dutjes verspreid over de hele dag. Het idee achter deze aanpak is om de rusttijd tot een strikt minimum te beperken, terwijl de perioden van waakzaamheid worden gemaximaliseerd om productiever te zijn.

Terwijl de meeste volwassenen tussen de 7 en 9 uur per nacht slapen, zeggen degenen die polyfasische slaap beoefenen dat ze kunnen rondkomen met slechts een paar uur slaap, verdeeld over verschillende korte fasen, waardoor er elke dag tot 22 uur aan beschikbaarheid vrijkomt.

Lees ook:  De essentiële rol van absorberende pads bij het verpakken van vleestrays

De oorsprong van polyfasische slaap

Hoewel het concept van polyfasische slaap recent of gedurfd lijkt, wordt het in sommige culturen al eeuwenlang in praktijk gebracht. In het oude Griekenland en Rome was het bijvoorbeeld gebruikelijk om midden in de nacht op te staan ​​om te bidden of te mediteren voordat je voor een paar uur naar bed ging. Meer recentelijk hebben enkele beroemde auteurs ook een polyfasisch slaapritme aangenomen, zoals Leonardo da Vinci, Thomas Edison en Nikola Tesla.

Polyfasische slaap: deze levensstijl waarmee je 22 uur per dag wakker kunt blijven!
Polyfasische slaap: deze levensstijl waarmee je 22 uur per dag wakker kunt blijven!

De verschillende polyfasische slaapritmes

Er zijn verschillende manieren om uw polyfasische slaap te organiseren, afhankelijk van uw doelen en uw schema. Dit zijn de belangrijkste polyfasische slaappatronen die je kunt verkennen:

1. Het Uberman-ritme

Dit slaappatroon houdt in dat je gedurende de dag elke vier uur zes dutjes van 20 tot 30 minuten doet. Volgers van het Uberman-tempo zeggen dat ze slechts twee uur per dag slapen, waardoor ze tot 22 uur beschikbaar hebben voor activiteiten.

Lees ook:  Waarom je 's avonds een teentje knoflook door je toilet moet spoelen?

2. Het Everyman-ritme

De Everyman-slaap is een minder extreme versie van de Uberman-slaap, met drie tot vier dutjes van elk 20 minuten en een langere ‘kern’-slaap van drie tot vier uur, meestal ’s nachts. Dit ritme biedt dus meer flexibiliteit, vooral voor degenen die ’s nachts wakker moeten zijn om te werken of te studeren.

3. Het Dymaxion-ritme

Dymaxion-slaap, uitgevonden door de Amerikaanse ingenieur en architect Buckminster Fuller, omvat vier dutjes van elk 30 minuten met een tussenpoos van vijf en een half uur. Volgers van deze levensstijl slapen daarom slechts twee uur per dag.

De voordelen van polyfasische slaap

Het belangrijkste voordeel van polyfasische slaap is natuurlijk de mogelijkheid ervande wakkeruren aanzienlijk verlengen : door minder maar vaker te slapen, kunt u tot 22 uur per dag wakker zijn. Dit biedt voldoende tijd om meer dingen te bereiken en het beste uit elke dag te halen.

Sommige beoefenaars beweren ook dat dit soort slaap de concentratie en creativiteit verhoogt, omdat elke rustfase wordt gevolgd door een toename van de energie. Bovendien, als polyfasische slaap aspecten van het natuurlijke ritme van ons lichaam nabootst – zoals dat van een microdutje na de lunch – zou dit ook gunstige effecten kunnen hebben op onze fysieke en mentale gezondheid op de lange termijn.

Lees ook:  De kunst van gekookte eieren: 3 smakelijke recepten om uw maaltijden in een handomdraai te transformeren

De nadelen en risico’s van polyfasische slaap

Ondanks de potentiële voordelen brengt polyfasische slaap ook verschillende uitdagingen en risico’s met zich mee voor ons lichaam:

  • Aanpassingsproblemen : De overgang van monofasische slaap naar een polyfasisch ritme vertegenwoordigt een veeleisende overgang voor ons lichaam, dat moet wennen aan kortere en oppervlakkigere rustperioden. Deze aanpassing kan enkele weken of zelfs maanden duren en tijdens de overgangsfase leiden tot vermoeidheid, concentratieproblemen of prikkelbaarheid.
  • Slaapgebrek : Hoewel minder slapen op papier misschien aantrekkelijk lijkt, kan het ook leiden tot een chronisch slaapgebrek als de rustfasen niet voldoende herstellend zijn. Langdurig slaapgebrek kan schadelijke gevolgen hebben voor onze lichamelijke en geestelijke gezondheid, van een verzwakt immuunsysteem tot een verhoogd risico op psychiatrische stoornissen.
  • Onverenigbaarheid met sociale en professionele verplichtingen : Het aannemen van een polyfasische levensstijl is niet altijd compatibel met onze dagelijkse activiteiten (werk, studie, sociale relaties). Het kan lastig zijn om de tijd en ruimte te vinden om regelmatig een dutje te doen zonder onderbrekingen.
Foto van auteur
Despre autor, Lily Bekaert
Ik ben geïnteresseerd in psychologie en besteed mijn tijd aan het zoeken naar nieuwe intellectuele uitdagingen om mijn geest te oefenen en tegelijkertijd te ontspannen.
Hoofdpagina » Levensstijl » Polyfasische slaap: deze geweldige levensstijl waarmee je 22 uur per dag wakker kunt blijven!