Slapeloze nachten: ontdek de eetgewoonten die u kunt veranderen voor een goede nachtrust

Gepubliceerd op
door Lily Bekaert

DE slapeloze nachten of slecht slapen worden vaak geassocieerd met verschillende factoren, zoals stress, alcoholgebruik of zelfs slaapstoornissen. Vaak wordt echter over het hoofd gezien dat onze eetgewoontes spelen ook een cruciale rol in de kwaliteit van onze slaap. Het veranderen van deze gewoonten kan ons helpen beter te slapen en een rustigere nacht te hebben. In dit artikel ontdekt u de belangrijkste voedingsfouten die u kunt vermijden, evenals enkele tips om uw slaap te verbeteren.

Weet hoe u voedingsmiddelen kiest die de slaap bevorderen

Bepaalde voedingsmiddelen hebben de kracht om het in slaap vallen gemakkelijker te maken dankzij hun samenstelling van voedingsstoffen die specifiek verband houden met slaap. Als u ze identificeert, kunt u ze beter integreren in uw avondmenu’s.

Lees ook:  Waarom je 's avonds een teentje knoflook door je toilet moet spoelen?

Geef de voorkeur aan voedingsmiddelen die rijk zijn aan tryptofaan

DE tryptofaan is een essentieel aminozuur dat deelneemt aan de synthese van melatonine en serotonine, twee hormonen die betrokken zijn bij de slaap. Hier zijn enkele voorbeelden van voedingsmiddelen die een opmerkelijke hoeveelheid tryptofaan bevatten:

 • Vlees (zoals kalkoen of kip)
 • Zuivelproducten (kaas, yoghurt, melk)
 • Peulvruchten (linzen, kikkererwten, rode bonen, enz.)
 • Eieren
 • Oliehoudende zaden (amandelen, walnoten, hazelnoten)
 • Volle granen (hele rijst, havermout, quinoa)
Slapeloze nachten: ontdek de eetgewoonten die u kunt veranderen voor een goede nachtrust
Slapeloze nachten: ontdek de eetgewoonten die u kunt veranderen voor een goede nachtrust

Geef de voorkeur aan voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium en calcium

DE magnesium en de calcium helpen de spieren te ontspannen en het lichaam te kalmeren. Enkele opties voor een ontspannend bord:

 • Groene groenten (broccoli, spinazie, snijbiet)
 • Vette vis (zalm, makreel, sardientjes)
 • Gedroogd fruit (gedroogde abrikozen, druiven, pruimen)
 • Pompoenpitten of zonnebloempitten
 • Volle granen (volkorenbrood, volkoren pasta)
Lees ook:  De kunst van gekookte eieren: 3 smakelijke recepten om uw maaltijden in een handomdraai te transformeren

Vermijd deze voedingsfouten die de slaap schaden

Gebruik niet te veel cafeïne en theïne

Daar cafeïne is een stimulerend middel dat niet alleen in koffie zit, maar ook in verschillende andere dranken zoals thee, frisdrank en bepaalde energiedrankjes. Het is raadzaam om uw koffieconsumptie te verminderen tot één kopje per dag en gedurende de dag de voorkeur te geven aan cafeïnevrije infusies voor uw snacks.

Licht diner om de spijsvertering te bevorderen

Een te groot diner kan ervoor zorgen dat je niet snel in slaap valt, omdat je lichaam dan moeite heeft met slapen. verteren. Een maaltijd met veel verzadigd vet of eiwit zal langer duren om te assimileren. Het is raadzaam om te kiezen voor een uitgebalanceerd diner met voedingsmiddelen die

 • Groenten rijk aan vezels om de darmtransit te vergemakkelijken
 • Volle granen zorgen voor blijvende energie
 • Mager vlees (kip, kalkoen, konijn) en vis om uw lever niet te overbelasten
Lees ook:  Aardappelkookwater: 3 ingenieuze manieren om het te recyclen

Beperk overtollige suiker en zout

Te veel suiker en zout in onze voeding kan onze slaap verstoren. Suiker bevordert de vetopslag en veroorzaakt daardoor hormonale verstoring. Het verdient daarom de voorkeur om de consumptie van zoete desserts te beperken en industriële gerechten te vermijden.
Zout veroorzaakt op zijn beurt het vasthouden van water en hoge bloeddruk. Beide factoren verstoren de slaap. Vertrouwen op kruiden en specerijen om uw gerechten op smaak te brengen is een gezond alternatief voor overmatig zoutgebruik.

Natuurlijk is iedereen anders en kunnen bepaalde eetgewoonten een groter effect hebben op jouw slaap dan op een ander. Het aandacht besteden aan deze tips is echter een goed startpunt voor het aannemen van een gezond dieet en het vinden van de formule die het beste bij u past.

Veranderingen in gewoonten gebeuren niet van de ene op de andere dag. Het is echter essentieel om ons dieet geleidelijk aan te passen om een ​​goede nachtrust te bevorderen en rustige nachten te vinden. Daarbij zullen welzijn en gezondheid de gelukkige begunstigden zijn van een goede nachtrust.

Foto van auteur
Despre autor, Lily Bekaert
Ik ben geïnteresseerd in psychologie en besteed mijn tijd aan het zoeken naar nieuwe intellectuele uitdagingen om mijn geest te oefenen en tegelijkertijd te ontspannen.
Hoofdpagina » Levensstijl » Slapeloze nachten: ontdek de eetgewoonten die u kunt veranderen voor een goede nachtrust