Verlossersyndroom in de liefde: 6 tekenen die u zeker moeten waarschuwen!

Gepubliceerd op
door Lily Bekaert

In de liefde nemen veel mensen de rol van redder op zich. Dit gedrag kan vergelijkbaar zijn met een giftige relatie, omdat het vaak een bron van lijden is voor een van de partners. In dit artikel presenteren we zes signalen die u moeten waarschuwen als u denkt dat u te maken heeft met het redderssyndroom in de liefde.

1. Je voelt de constante behoefte om je partner te helpen

Het eerste teken dat aangeeft dat u verliefd bent geworden op een verlossende dynamiek, is de permanente behoefte om uw partner te hulp te komen. Hij kan een moeilijke situatie doormaken, zoals: gezinsbreuk, professionele problemen of zelfs financiële zorgen. U kunt zich dan betrokken voelen bij de missie om hem alle hulp te bieden die hij nodig heeft om uit deze impasse te komen.

Lees ook:  Het driehoeksraadsel: kun jij in minder dan 45 seconden het juiste aantal driehoeken tellen?

Deze neiging om te willen helpen kan buitensporig zijn

Als uw altruïstische aard er echter toe leidt dat u vergeet dat u zich uitsluitend aan de ander moet wijden, weerspiegelt dit een ongezonde onevenwichtigheid in uw relatie. U hoeft de emotionele last van uw dierbare niet te dragen en uw welzijn op te offeren om aan hun behoeften te voldoen, zelfs als deze legitiem zijn.

2. Uw gevoel van eigenwaarde hangt af van uw vermogen om de problemen van uw partner op te lossen

Het tweede teken van het redderssyndroom in de liefde is je eigenwaarde hangt af van uw vermogen om de moeilijkheden van de ander op te lossen. Je denkt dat door de oplossing voor zijn problemen te zijn, je relatie zal floreren en dat je er persoonlijke voldoening uit zult halen.

Lees ook:  Het driehoeksraadsel: kun jij in minder dan 45 seconden het juiste aantal driehoeken tellen?

Deze houding kan tot een vicieuze cirkel leiden

Deze afhankelijkheid van de zorgen van uw partner dreigt echter een schadelijke band tussen u beiden te creëren. Door je gevoel van eigenwaarde op dit vermogen te baseren, voed je een dynamiek waarin iedereen zijn geluk haalt uit het ongemak van de ander, waardoor de giftige aard van de situatie wordt geaccentueerd.

Verlossersyndroom in de liefde: 6 tekenen die u zeker moeten waarschuwen!
Verlossersyndroom in de liefde: 6 tekenen die u zeker moeten waarschuwen!

3. Je hebt de neiging je eigen behoeften te negeren

Wanneer iemand in de liefde verlossingsgedrag aanneemt, heeft hij of zij vaak de neiging om dit te minimaliseren of zelfs te verhullen het volledig verwaarlozen van de eigen emotionele behoeften, fysiek of intellectueel, om zich volledig aan hun echtgenoot te wijden. Het is belangrijk om te begrijpen dat u niet goed voor anderen kunt zorgen als u niet eerst voor uzelf zorgt.

4. Uw partner vertoont een zorgwekkende, afhankelijke houding

Het Verlosserssyndroom in de liefde kan bij anderen een gevoel van emotionele afhankelijkheid creëren, wat resulteert in een constante behoefte aan aandacht, steun en validatie. Als uw metgezel dergelijk gedrag vertoont, betekent dit dat hij vertrouwt te veel op jou om je goed te voelenwat hem verder kan verzwakken en uw relatie kan beschadigen.

Lees ook:  Het driehoeksraadsel: kun jij in minder dan 45 seconden het juiste aantal driehoeken tellen?

Onderscheid gezonde momenten van steun van schadelijke situaties

Het is soms moeilijk te onderscheiden wanneer het goed is om de bron van troost te zijn of wanneer het gaat om het accentueren van een schadelijke afhankelijkheid. Het is echter essentieel om een ​​evenwicht te vinden, zodat iedereen zijn eigen oplossingen vindt om de delicate perioden van zijn leven door te komen.

5. Je hebt voortdurend energie nodig

Een van de gevolgen van het redderssyndroom in de liefde is de fysieke en mentale uitputting die het veroorzaakt. Door voortdurend bezig te zijn met het bevredigen van de behoeften van uw partner, het oplossen van hun problemen en het negeren van uw eigen ambities, zult u onvermijdelijk een groot gevoel van vermoeidheid ervaren, wat de giftige situatie in uw relatie alleen maar erger zal maken.

6. Je bent bang je partner te verliezen als je stopt met het spelen van de rol van redder

Een ander typisch teken van deze ongezonde dynamiek is ten slotte de angst om uw dierbare te verliezen als u stopt met het uitvoeren van deze spaarfunctie. Dergelijk gedrag is vaak het gevolg van diepe emotionele onzekerheidgekoppeld aan een gebrek aan eigenwaarde, vertrouwen in de relatie of de angst om in de steek gelaten te worden.

Het is nuttig om aan jezelf te werken om deze overtuigingen te deconstrueren

Om een ​​gezonde en evenwichtige relatie te behouden, is het van cruciaal belang om de grondoorzaken van deze angst te identificeren, indien nodig met de hulp van een professional. Door aan jezelf te werken en te leren volledig van jezelf te houden, kun je deze angst overwinnen en passender gedrag aannemen in je liefdesrelatie.

Foto van auteur
Despre autor, Lily Bekaert
Ik ben geïnteresseerd in psychologie en besteed mijn tijd aan het zoeken naar nieuwe intellectuele uitdagingen om mijn geest te oefenen en tegelijkertijd te ontspannen.
Hoofdpagina » Psychologie » Verlossersyndroom in de liefde: 6 tekenen die u zeker moeten waarschuwen!