Vriendschap en relaties: 4 tekenen dat je vrienden je niet echt mogen

Gepubliceerd op
door Lily Bekaert

In het leven is het essentieel om omringd te zijn door oprechte en zorgzame mensen. Helaas zijn er soms vriendschappen op gebaseerd bedrieglijke of zelfs giftige gevoelens. Hoe herken je de signalen die aangeven dat je vrienden je niet echt mogen? Hier zijn vier aanwijzingen waarmee u rekening moet houden bij het beoordelen van de kwaliteit van uw relaties.

1. Ze zijn niet aanwezig in moeilijke tijden

Vriendschap is een belangrijke steun in de ingewikkelde periodes van ons bestaan. Een echte vriend zal er zijn om naar je te luisteren, je te troosten en aan te moedigen. Aan de andere kant, als je “vrienden” alleen beschikbaar zijn voor de lol en verdwijnen als het moeilijk wordt, kan dit een teken zijn dat ze niet echt om je geven. Het is daarom essentieel om in moeilijke tijden op hun gedrag te letten:

4 tekenen dat je vrienden je niet echt leuk vinden
4 tekenen dat je vrienden je niet echt leuk vinden
 • Ze accepteren geen nieuws: Als je vrienden niet willen weten hoe het met je gaat als je het moeilijk hebt, kan dat betekenen dat ze niet echt om je geven.
 • Ze minimaliseren uw problemen: Een vriend die echt van je houdt, zal proberen je moeilijkheden te begrijpen en je te steunen. Aan de andere kant, als ze je zorgen voortdurend relativeren en je de indruk geven te overdrijven, zijn ze misschien geen echte vrienden.
 • Ze glippen weg: Als je je vrienden om hulp vraagt ​​en ze vinden altijd excuses om je niet te helpen, kan dat een teken zijn dat ze niet om je geven.
Lees ook:  Het driehoeksraadsel: kun jij in minder dan 45 seconden het juiste aantal driehoeken tellen?

2. Ze praten achter je rug om

Vertrouwen is een van de pijlers van een sterke en duurzame vriendschap. Als je twijfels hebt over de loyaliteit van je vrienden, is het belangrijk om op hen te letten. Hier zijn enkele tekenen die erop kunnen wijzen dat je vrienden achter je rug om praten:

 • Er doen geruchten de ronde over jou: Als je regelmatig valse of kwaadaardige informatie over je hoort, kan dit een teken zijn dat je vrienden niet betrouwbaar zijn.
 • Ze bekritiseren je keuzes: Een zorgzame vriend zal je zijn mening kunnen geven zonder je te veroordelen of te proberen je naar beneden te halen. Als je ‘vrienden’ je beslissingen voortdurend bekritiseren en je fouten met andere mensen bespreken, kan dat een teken zijn dat ze je niet echt mogen.
 • Ze onthullen je geheimen: Een echte vriend zal je privacy respecteren en de vertrouwelijkheden die je hem vertelt voor zichzelf houden. Als je erachter komt dat je vrienden je geheimen prijsgeven, kan dat een teken zijn van hun gebrek aan genegenheid voor jou.
Lees ook:  Het driehoeksraadsel: kun jij in minder dan 45 seconden het juiste aantal driehoeken tellen?

3. Ze zijn jaloers en competitief

Vriendschap houdt in dat je je verheugt in elkaars successen en geluk. Een vriend die echt van je houdt, zal blij voor je zijn als je slaagt en zal je steunen bij je inspanningen. Aan de andere kant, als je merkt dat je vrienden jaloers of competitief zijn, kan dat een teken zijn dat ze je niet echt mogen. Hier zijn enkele aanwijzingen om op te letten:

 • Ze proberen je te overtreffen: Als je vrienden het altijd beter moeten doen dan jij, kan dit wijzen op een zekere onzekerheid van hun kant en een gebrek aan genegenheid jegens jou.
 • Ze minimaliseren uw prestaties: Een echte vriend zal je prestaties kunnen herkennen en vieren. Als ze systematisch proberen je successen te devalueren, kan het zijn dat ze je niet echt mogen.
 • Ze verheugen zich over je mislukkingen: Als je vrienden zelfgenoegzaam doen als het niet goed met je gaat, kan dat een teken zijn dat ze geen oprechte gevoelens van vriendschap voor je hebben.

4. Ze respecteren je grenzen niet

In een gezonde en evenwichtige vriendschapsrelatie moet elke persoon de grenzen en behoeften van de ander kunnen respecteren. Als je ‘vrienden’ geen rekening houden met je gevoelens en je grenzen niet respecteren, kan dat een teken zijn dat ze je niet echt mogen. Hier zijn enkele voorbeelden van gedrag om op te letten:

 • Ze zijn invasief: Een respectvolle vriend zal begrijpen dat je tijd en ruimte voor jezelf nodig hebt. Als je vrienden constant in de buurt zijn zonder rekening te houden met je behoeften, kan dit een teken zijn dat ze je niet echt mogen.
 • Ze houden geen rekening met uw mening: Echte vriendschap houdt in dat we elkaars meningen en overtuigingen respecteren. Als je vrienden altijd proberen hun mening op te dringen zonder te luisteren naar wat je te zeggen hebt, kan dat een teken zijn dat ze je niet echt mogen.
 • Ze lachen je uit: Samen lachen is een belangrijk onderdeel van vriendschap, maar het mag nooit ten koste gaan van elkaar. Als je ‘vrienden’ je regelmatig uitlachen of neerhalen, kan dat een teken zijn dat ze je niet echt mogen.
Lees ook:  Het driehoeksraadsel: kun jij in minder dan 45 seconden het juiste aantal driehoeken tellen?

Het is essentieel om aandacht te besteden aan de houding en het gedrag van onze vrienden om ervoor te zorgen dat ze ons echt leuk vinden. Als je merkt dat sommige van je vrienden deze symptomen vertonen, is het misschien tijd om de kwaliteit van je relatie in twijfel te trekken en te proberen meer oprechte en zorgzame contacten te leggen.

Foto van auteur
Despre autor, Lily Bekaert
Ik ben geïnteresseerd in psychologie en besteed mijn tijd aan het zoeken naar nieuwe intellectuele uitdagingen om mijn geest te oefenen en tegelijkertijd te ontspannen.
Hoofdpagina » Psychologie » Vriendschap en relaties: 4 tekenen dat je vrienden je niet echt mogen