Waarom mag de tank tijdens het tanken nooit tot de rand worden gevuld?

Gepubliceerd op
door Lily Bekaert

Het is vaak verleidelijk om het maximum te willen vullen tank van zijn voertuig om de opslagcapaciteit ten volle te benutten en zo meerdere stops bij het tankstation te vermijden. Deze praktijk is echter niet zonder gevolgen en kan zelfs problemen aan uw auto veroorzaken. In dit artikel zullen we de redenen ontdekken waarom u uw tank nooit tot de rand zou moeten vullen.

Expansie van vloeistoffen en overlopen

Wanneer u uw tank tot de rand vult, is er geen ruimte meer voor uitbreiding van de brandstof door temperatuurschommelingen. Dit komt omdat vloeistoffen de neiging hebben uit te zetten als het warm is en samentrekken als het koud is. Zo kan een overvolle tank leiden tot overdruk en oorzaak gemorste benzine of dieselvooral bij warm weer.

Lees ook:  Het geheim van oma om elke keer met succes een hardgekookt ei te koken
Waarom je tijdens het tanken de tank nooit tot de rand moet vullen
De gevaren van je tank tot de rand vullen

Gevaren voor het verdampingsbrandstofsysteem

Moderne auto’s zijn uitgerust met een brandstofdampverdampingssysteem (EVAP) die de functie heeft om de koolwaterstofdampen die door de tank worden uitgestoten, terug te winnen en ze opnieuw in het brandstoftoevoercircuit te brengen.

Dit systeem maakt het mogelijk om vervuilende emissies te verminderen en het verlies van benzine door verdamping te beperken. Wanneer u uw tank echter tot de rand vult, kunnen brandstofdampen zich vermengen met de vloeistof en het apparaat verzadigen.

tanken bij het tankstation

Effecten op de werking van de motor

Als het EVAP-systeem wordt binnengedrongen door vloeibare brandstof, kan het zijn rol niet meer correct vervullen en kan het problemen veroorzaken werking van de motor. Te veel brandstofdamp in het brandstofsysteem kan inderdaad een te rijk lucht-brandstofmengsel veroorzaken, wat leidt tot een slechte verbranding en verminderde motorprestaties. Op de lange termijn kan dit zelfs de katalysator en andere voertuigcomponenten beschadigen.

Lees ook:  Aardappelkookwater: 3 ingenieuze manieren om het te recyclen

Reparatiekosten en gevolgen voor de garantie

Schade veroorzaakt door een te vol gevulde tank kan nodig zijn dure reparaties, vooral als het EVAP-systeem of andere delen van de motor worden beïnvloed. Bovendien wordt deze praktijk vaak beschouwd als oneigenlijk gebruik van het voertuig en kan daarom vervalt de garantie van de fabrikant In geval van een probleem. Het verdient daarom de voorkeur om de aangegeven maximale capaciteit van uw tank te respecteren om dergelijke ongemakken te voorkomen.

Hoe voorkom je dat je tank te vol raakt?

Volg een paar eenvoudige tips om te voorkomen dat u uw tank tot de rand vult:

Gas op
Op de juiste manier brandstof tanken
  • Respecteer de aangegeven maximale capaciteit : elk voertuig heeft een specifieke tankinhoud en het is belangrijk om deze limiet niet te overschrijden. U kunt deze informatie eenvoudig vinden in de gebruikershandleiding van uw auto of op gespecialiseerde sites.
  • Laat de pomp automatisch stoppen : Bij het tanken zijn de pompen zo ontworpen dat ze automatisch stoppen zodra de tank bijna vol is. Forceer het pistool niet om een ​​paar extra liters toe te voegen, het bespaart u niet veel geld en kan uw voertuig beschadigen.
  • Schud het voertuig niet : Sommige automobilisten denken dat ze door hun auto te schudden meer brandstof in de tank kunnen krijgen. Deze praktijk wordt niet aanbevolen, omdat dit overstroming en problemen met het EVAP-systeem kan veroorzaken.
Lees ook:  Waarom je 's avonds een teentje knoflook door je toilet moet spoelen?

Een goed gebaar voor het milieu en uw portemonnee

Tot slot is het ook gunstig voor je tank niet tot de rand te vullen de omgeving en jouw begroting. Een overloop van brandstof leidt namelijk tot de uitstoot van vervuilende gassen en het verlies van kostbare destillaten. Aan de andere kant kunnen motorproblemen en dure reparaties uw portemonnee belasten.

Om uw voertuig, het milieu en uw budget te sparen, moet u dus de maximale capaciteit van uw tank respecteren en niet proberen deze tot de laatste druppel benzine of diesel te vullen.

Foto van auteur
Despre autor, Lily Bekaert
Ik ben geïnteresseerd in psychologie en besteed mijn tijd aan het zoeken naar nieuwe intellectuele uitdagingen om mijn geest te oefenen en tegelijkertijd te ontspannen.
Hoofdpagina » Levensstijl » Waarom mag de tank tijdens het tanken nooit tot de rand worden gevuld?