Waarom wordt het niet aanbevolen om eieren in de koelkast te bewaren?

Gepubliceerd op
door Lily Bekaert

Veel mensen hebben de gewoonte om hun eieren in de koelkastdeur te bewaren, maar dit wordt niet echt aanbevolen. In dit artikel leggen we het uit waarom eieren niet in de koelkast bewaard mogen wordenmet name door de risico’s van deze opslagmethode aan te pakken.

Temperatuurschommelingen bevorderen de ontwikkeling van bacteriën

Een van de redenen waarom het niet wordt aanbevolen om eieren in de koelkast te bewaren, is dat het temperatuurschommelingen bevordert. Elke keer dat u de deur van de koelkast opent, ontsnapt de koude lucht en komt de omgevingslucht binnen, waardoor de temperatuur varieert. Dit kan condensatie op het oppervlak van het ei veroorzaken, wat een voedingsbodem vormt voor bacteriën, zoals salmonella.

Lees ook:  Waarom je 's avonds een teentje knoflook door je toilet moet spoelen?
eieren in de koelkast bewaren
eieren in de koelkast bewaren

Het risico op kruisbesmetting

Een ander probleem bij het bewaren van eieren in de koelkast is het risico op kruisbesmetting. Eieren zijn producten van dierlijke oorsprong en kunnen daarom ziekteverwekkende bacteriën bevatten. Als u uw eieren in de buurt van ander voedsel bewaart, verhoogt u het risico op kruisbesmetting. Als je bijvoorbeeld je eieren naast ongewassen groenten legt, kunnen de bacteriën die erop zitten overgaan op de eieren en vice versa.

Eierschalen zijn poreus

U moet weten dat de schaal van eieren bestaat uit kleine poriën waardoor lucht en micro-organismen naar binnen kunnen dringen. Dus wanneer u uw eieren in de koelkast bewaart, kunnen bacteriën in de omgevingslucht de eieren gemakkelijk besmetten. Bovendien kan de kou van de koelkast de schaal ook kwetsbaarder maken en daardoor sneller barsten, waardoor bacteriën in het ei kunnen komen.

Lees ook:  Het geheim van oma om elke keer met succes een hardgekookt ei te koken
Eieren in de koelkast
Eieren in de koelkast

Eieren wassen kan het probleem verergeren

Sommige mensen hebben de neiging om hun eieren te wassen voordat ze in de koelkast worden bewaard, omdat ze denken dat dit alle bacteriën die op het oppervlak van de schaal aanwezig kunnen zijn, zal elimineren. Deze praktijk wordt echter niet aanbevolen omdat het de cuticula van het ei kan beschadigen, een dunne beschermende laag die de schaal bedekt en voorkomt dat bacteriën binnendringen. Door deze natuurlijke barrière te verwijderen, vergroot u de kans op inwendige besmetting van het ei.

Eieren buiten de koelkast bewaren

Gezien de voorgaande argumenten kun je eieren het beste buiten de koelkast bewaren. Hier zijn enkele tips voor een optimale opslag:

Eieren bewaren in de koelkast
Eieren bewaren in de koelkast
  • Bewaar eieren op een koele, droge plaatsuit de buurt van direct zonlicht.
  • Plaats de eieren in een specifieke container of doos om contact met andere voedingsmiddelen te vermijden en zo kruisbesmetting te voorkomen.
  • Was je eieren niet voordat u ze opbergt, omdat dit de beschermende cuticula van de schaal kan beschadigen.
  • Draai de eieren regelmatig om (ongeveer elke 3 dagen) om te voorkomen dat de dooier aan de schaal blijft plakken en om de versheid te behouden.
Lees ook:  Aardappelkookwater: 3 ingenieuze manieren om het te recyclen

Kortom, eieren bewaar je bij voorkeur niet in de koelkast, dit vergroot de kans op bacteriegroei en kruisbesmetting met andere voedingsmiddelen. Volg in plaats daarvan de hierboven genoemde bewaartips om uw eieren langer vers en gezond te houden. Aarzel niet om de houdbaarheidsdatum van de eieren te controleren en consumeer ze snel na aankoop om ten volle te profiteren van hun voedings- en smaakkwaliteiten.

Foto van auteur
Despre autor, Lily Bekaert
Ik ben geïnteresseerd in psychologie en besteed mijn tijd aan het zoeken naar nieuwe intellectuele uitdagingen om mijn geest te oefenen en tegelijkertijd te ontspannen.
Hoofdpagina » Levensstijl » Waarom wordt het niet aanbevolen om eieren in de koelkast te bewaren?